Brook Children’s Centre

London, UK

Architect Shepheard Epstein Hunter
Status Built
Services MEP Engineering, Energy

The Brook Children’s Centre in Hackney is a 150m2 single story building, which consists of learning spaces, consulting and meeting rooms.

In line with the London Renewables Toolkit for planners, developers and consultants, XCO2 designed the energy and building services scheme for the centre built on each of the 3 steps recommended in the London Mayor’s Energy Strategy. The proposal was primarily focused on achieving Hackney Borough’s required 20% reduction in CO2 emissions, through reducing energy demand and use of on site renewables. The end result was a 47% reduction over the same development built to Part L 2006 standards.

The building’s energy usage was significantly reduced by limiting both heating and cooling requirements for the centre. The majority of spaces are naturally ventilated, with high and low level openings providing single sided ventilation. Only the WCs, baby change and kitchen spaces use mechanical extract ventilation.
Adopting best practise construction techniques and robust details for critical junctions optimised the building fabric, maximised air tightness and reduced conductive heat loss. All gaps around windows, doors, service pipes, and cables that pass through external walls were sealed with mastic seals and draught proofed.

Search